sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Valkosuklainen sitruunajuustokakku

Äitin syntymäpäiviä juhlittiin tänään. Varsinaiset synttärit on vasta tulossa, mutta nyt oli aikaa käydä kylässä. Tein äidille valkosuklaisen sitruunajuustokakun. Oli ihana tehdä taas juustokakku, kun on niin pitkä aika edellisestä. Juustokakut on kuitenkin kakuista niitä, mitä olen eniten tehdyt ja, mitkä maistuvat minulle itselleni parhaiten.

Juustokakkujen haaste on saada liivate sekoittumaan tasaisesti massaan. Mikäli liivate ei sekoitu kunnolla jää massaa ikäviä paakkuja ja suikaleita, mitkä pilaavat muuten sileän rakenteen. Minä itse sekoitan liivatteen koko massaan ohuena nauhana kaataen. Joistain ohjeista olen lukenut siitä, että liivate kannattaisi sekoittaa pienempään osaan massaa ja sitten vasta lisätä koko massaan. Itselle sopivan tavan löytää kuitenkin vain kokeilemalla!

Juustokakkuja voi maustaa lukemattomin tavoin ja omat herkut voi hyvin yhdistää kakkuun. Pohja voi olla keksiä tai kakkua, kenties kakku voi olla ilman pohjaa. Kakku voi olla makea, suklainen, kirpeä, marjainen, hedelmäinen, paistettu, liivatettu, suolainen, kevyt, tuhti... Tässä on yksi ohje monista, tällä kertaa makea ja liivatteella tehty. 

Valkosuklainen juustokakku

4 dl vispikermaa
2 prk maustamatonta tuorejuustoa (360 g)
1 sitruunan kuoriraaste
1 sitruunan mehu
100 g valkosuklaata
tomusokeria maun mukaan
6 liivatelehteä


Keksipohja

1 pkt Bastogne-keksejä
n. 75 g voita


Koristeeksi valkosuklaalastuja

Aloita laittamalla liivatelehdet kylmään veteen pehmiämään. Ota irtopohjavuoka esille ja laita leivinpaperi vuoan pohjalle. Tee sitten keksipohja. Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita sulanut voi ja keksimurska keskenään. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja myös reunoille tällä kertaa. Jätä pohja odottamaan täytettä.

Valmista juustokakkumassa. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä. Lämmitä sitruunan mehu kiehuvaksi ja sekoita lionneet liivatelehdet sinne. Anna seoksen jäähtyä. Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja laita sekaan tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja sulatettu valkosuklaa. Vispaa massa tasaiseksi. Lisää jäähtynyt sitruunamehuliivateseos ohuena vanana massaa koko ajan sekoittaen. Maista massaa, mikäli se vaatii makeutta lisää tomusokeria ja mikäli siitä haluaa sitruunaisemman lisää hieman sitruunanmehua.

Kaada valmis massa pohjan päälle ja laita yöksi jääkaappiin jähmettymään.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja koristele. Tällä kertaa tein juustokakulle vielä kaveriksi mausteisen appelsiinikastikkeen, siihen ohjetta myöhemmin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti