maanantai 17. helmikuuta 2014

Sämpylöitä ja puolukkaista piirakkaa

Viikko sitten me järjestettiin opinnäytetyökavereitteni kanssa haastattelu. Haastatteluun osallistuville haluttiin tarjota kunnon kahvit tarjoiluineen kiitokseksi. Osallistujat olivat miehiä sillä tutkimuksemme käsittelee isyyttä.

Kyselin mieheltäni, että mitä isille olisi hyvä tarjota. Vastaus oli, että ruokaisaa ja hienostelematonta. Päädyin tekemään sämpylöitä ja omar-puolukkapiirakkaa. Puolukkapiirakan ohje löytyy täältä. Piiras maistuu sopivasta makean toffeiselle ja puolukkaisen happamalla ja kookos tuo vielä oman vivahteensa. Maistuu parhaiten teen tai kaakaon kanssa sohvan nurkassa paossa pimeää loskaa.

Sämpyläresepti on muokattu versio eräästä äidin leivontakirjasta löytyvästä ohjeesta. Jauhoiksi voi käyttää, mitä sattuu olemaan sekä maidon ja veden suhdettakin voi muokata. Tällä kertaa tein tällaisella ohjeella.

1/2 l vettä
1/2 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
100 g voita
3-4 rkl sokeria
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
10 dl sämpyläjauhoja
4 dl ruisjauhoja
Leipomiseen vehnäjauhoja

Lämmitä neste. Yhdistä kuivat aineet, myös kuivahiiva joukkoon. Lisää kuivat aineet nesteisiin taikinaa alustaen. Lisää sula voi alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä vähän löysäksi, kohota liinan alla. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Vaivaa taikina ja kauli se noin 2 cm korkuiseksi. Ota isolla mukilla ympyröitä ja laita pellille liinan alle kohoamaan. Paras kikka, minkä olen oppinut pitkään aikaan! Tulee tasalaatuisempia ja sopivan korkuisua.

Kastele kevyesti vedellä ja ripottele päälle kaurarouhetta/ruisleseitä/siemeniä. Paista 200-225 asteessa noin 15 minuuttia, kullanruskeiksi. Toimii parhaoten lämpiminä voin kera.









2 kommenttia: