maanantai 21. huhtikuuta 2014

Lohipiirakka

Ulkoilun täyteisen päivän päätteeksi näin keväällä maistuu ruokaisa piirakka. Mukavuutta lisää helppotekoisuus ja maku, joka jää mieleen. Viikonloppuna tein lohipiirakkaa, joka sai kehuja ja maistui kyllä myös tekijälle. Usein, kun onnistun pilaamaan suolaiset piirakat liialla suolalla, mutta kerrankin en.

Tämäkin kuten monet muut arkileivonnaiset sai alkunsa osittain jääkaapin jämistä ja miehen pikkuveljen halusta päästä savulohen kimppuun. Jääkaappiin oli aamiaiselta jäänyt keitettyjä kananmunia ja ylimääräistä kermaviiliä näitä jalostaen syntyi savulohipiirakka.


Pohja 

200 g voita 
4 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 prk kermaviiliä

Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele ohueksi leivinpaperilla peitetyn uunipellin pohjalle ja sivuille. Tee haarukalla reikiä taikinaan ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.


Täyte

n. 1 kg savulohta
1 purjo
8 keitettyä kananmunaa

2 prk kermaviiliä
2 prk valio crea kolmen yrtin kermaa
4 munaa
kourallinen tuoreita yrttejä, kuten persiljaa ja tilliä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
4 dl juustoraastetta

Sekoita kerma-kermaviiliseokseen hienonnetut yrtit, munat ja mausteet sekä puolet juustoraasteesta. Pilko purjo ja kananmunat ohuiksi viipaleiksi. Levitä pohjan päälle revitty savulohi, laita lohen päälle kananmunaviipaleet tasaisesti ja levitä niiden päälle runsas kerros purjoviipaleita. Kaada kerma-kermaviiliseos täytteiden päälle ja levitä loppu juustoraaste pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja kermaseos on hyytynyt.




Anna piirakan jäähtyä ja nauti kylmänä tai kuumana salaatin kanssa tai sellaisenaan. Ota kyytipojaksi lasillinen hyvää juomista ja istu nauttimaan illasta yksin tai yhdessä muiden kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti