Pitkään olen jo odottanut vapaata sunnuntaita, jotta ehtisi leipoa ja nauttia elämästä. Nyt vihdoinkin oli sellainen sunnuntai. Sainkin heti aamusta leivontainspiraation ja aika monta tuntia meni hellan ja keittiönpöydän edessä touhuten. Töitä hidasti hajonnut astianpesukone, mutta ihmeen hyvin sitä sai tiskattua kaiken ilman hermojen menetystä.
Leipominen tällaisena päivänä on parhaimmillaan, kun ei ole menoa mihinkään ja saa omassa tahdissa tehdä sitä, mistä nauttii. Ja lopputuloskin on paljon parempi kuin jos kiireessä tekisi. Olihan minulla tietenkin muutama tavoite, mitä piti leipoa, mutta nekin on oli uusia kokeiluita, mitä oli erittäin kiva tehdä.
Olen viimeiset neljä viikkoa ollut harjoittelussa kätilöopiskeluiden kautta. Huomenna kuitenkin on jo viimeinen kokonainen harjoittelupäivä, aika on vilahtanut. Viimeisen harjoittelupäivän kunniaksi ja kiitokseksi harjoittelupaikkaan halusin leipoa jotain työntekijöille. Olen jo jonkin aikaa halunnut testata juustokakku-brownieseja ja nyt oli oivallinen tilaisuus tehdä niitä. Ohje on suklaapandan blogista. Tein ohjeen kolmikertaisena, jolloin sain taikinasta sopivan uunipellille. Lisäksi laitoin juustokakkupäälliseen 400 g tuorejuustoa ja lisäksi 250 g maitorahkaa, näillä muutoksillakin brownieista tuli mahdottoman hyviä ja todellakin epäterveellisiä. Katsotaan huomenna, mitä harjoittelupaikassa tykätään.
Browniesien piti olla ainut leivonnainen, mutta keksin sitten kuitenkin vielä, että haluan kokeilla tehdä pullapitkoja. Olen tehnyt kyllä ennenkin pullaa, mutta koskaan en ole tehnyt siitä pitkoa. Pitkojen tekeminen ei ollut niin helppoa kuin luulin, oli hankala saada taikina pysymään tasaisena ja pitko siistinä. Mielestäni ne kuitenkin onnistuivat ihan hyvin ja maistuivatkin hyvälle peruspullalle, jota tulee tehtyä aivan liian harvoin.
Pullan lisäksi tein vielä leipää, kun se oli loppumaisillaan. Löysin Kotiruoka kirjasta reseptin siemenleipään, jota sitten kokeilin. Mielestäni leipä olisi ehkä kaivannut enemmän jauhoja/vähemmän siemeniä, jotta se olisi ollut helpommin leikattavissa. Maku kuitenkin oli hyvä ja siemenet toivat ihanaa tekstuuria leipään.
4dl vettä
50g hiivaa
3rkl hunajaa
1tl suolaa
4dl ruis- tai neljänviljan hiutaleita
1dl pellavansiemeniä
2dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2dl karkeita ruisjauhoja
6-7dl hiivaleipäjauhoja
2rkl öljyä
0,5-1dl kuorittuja kurpitsansiemeniä
0,5dl pähkinöitä
Hiiva liuotetaan veteen ja nesteeseen lisätään mausteet, hiutaleet, siemenet sekä ruisjauhot. Massaan lisätään hiivaleipäjauhoja samalla, kun taikina alustetaan kimmoisaksi. Alustamisen lopussa lisätää öljy ja kurpitsansiemenet sekä puolitetut pähkinät. Minä jätin pähkinäallergikkona pähkinät pois ja laitoin vähän enemmän siemeniä. Sitten taikinan annetaan kohota liinan alla.
Taikinasta voi leipoa haluamansa muotoisia leipiä, minä tein 2 pyöreää leipää. Leivät kohotetaan vielä tässä vaiheessa ja pistellään sitten haarukalla ennen uuniin laittamista. Leipiä paistetaan 200 asteen lämmössä uunin alatasossa noin 30-40 minuuttia.
Maistuvaa sunnuntai-iltaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti